Geschiedenis

Waar komt de naam ‘De Ring’ vandaan
Van 1894 tot 1922 stond op het terrein tegenover de Hoefstraatse kerk de steenfabriek van Johannes Claesen. Het kloppend hart van deze fabriek was de ringoven: een ovaal gemetseld bouwwerk waarin de gevormde stenen werden gebakken. Blijkbaar heeft dit bedrijf zoveel impact op de wijk gehad, dat de naam nu voortleeft in de wijkorganisatie.

Daarnaast staat een ring voor vriendschap, verbinding en geborgenheid. Aspecten die we erg belangrijk vinden voor onze wijk.

De ringoven van Claesen was de eerste in Tilburg. In 1922 verhuisde het bedrijf naar het Wilhelminakanaal, dat toen net gegraven was. Op die locatie vinden we nu de Centaurusvijver. De gebouwen aan de Hoefstraat werden in 1923 gesloopt. Ter plaatse vinden we nu de woningen aan de Van Goorstraat en de Jacob van Oudenhovenstraat, evenals de woonwijk daartussen.

De woonhuizen van de steenfabrikanten, Johannes Claesen en later zijn zoon Adrianus Claesen, vinden we nog wel terug. Het zijn de villa’s aan de Hoefstraat 214 en Hoefstraat 258. Tot 1963 stond er een gemetselde, openbare zitbank voor de Hoefstraatse kerk. Dit was een geschenk van de familie Claesen. In vijf tableaus werd het proces van steenbakken door de eeuwen heen uitgebeeld.

Boven: het terrein van de voormalige steenfabriek van Claesen, resp: 1922, 1923, 1925, 2019